Novosti

Video koji vas vraća u djetinjstvo: Školski praznici uz Dravu - Općina Sveta Marija

Video koji vas vraća u djetinjstvo: Školski praznici uz Dravu25.7.2015.


Kako nam pravo ljeto odmiče, a polako se bliži i početak nove školske godine, mlada ekipa odlučila je za naš portal eMedjimurje.hr napraviti kratki video o ljetnim radostima na Dravi u Svetoj Mariji kojeg su ljetos zabilježili Antonio Štefić i Raffael Kedmenec, a oko produkcije videa i pisanja teksta pobrinuo seDamjan Kolarek.


„Radnja se odvija već na dobro poznatim lokacijama starog toka rijeke Drave, popularno zvane Hrvatske Amazone, na četiriju lokacija – novom Svetomarskom kupalištu podno brane, na Krčima – u srcu Amazone, te u Staroj šumi, a snimljeno je i nekoliko skokova s mosta neposredno blizu centrale HE Dubrava.


Prvih pet minuta priča prati skupinu dječaka za vrijeme ljetnih praznika kako provode poslijepodne odlaskom na tu i takvu staru Dravu, gazeći rijeku preko do Malog Bukovca. Spuštajući se biciklima kroz prašnjavi teren, usput uzimaju nekoliko lati mladog kukuruza koji bi im eventualno poslužio uz ostalu hranu koju će ispeći na logorskoj vatri… Sve ostalo kao i muzička podloga, emotivno će podsjetiti i starije gledatelje na davna vremena koja će samo bljeskom prohujati sjećanjima.


Ostaje i otvoreno pitanje: Kakvi su strahovi i posljedice da djeca bulje u TV, mobitel kao i otuđenost sjedenja pred videoigricama? Pitam se koliko današnje djece je kadro upaliti logorsku vatru i boraviti u prirodi ili igrati se na prašnjavom terenu te naučiti nešto o rijekama?


Unatoč svemu zlom što se odvija u svijetu, istina je da su rijetki privilegirani da na ovaj način mirno provode svoje slobodno vrijeme boravkom u prirodi i upoznavanjem svijeta oko sebe, ovim slučajem – naše Drave. Inače, na tom području gotovo 3 desetljeća smještena je Hidroelektrana Dubrava, a u međuvremenu, zbog buke i ostalih prepreka uzvodno, povukle su se mnogobrojne vrste ptica i druge životinje.


No, nije sve tako crno. Iako na branama reguliraju razinu vode, živa priroda na rijeci je ostala koliko-toliko očuvana. Dolje nizvodno se proteže riječna ruta kojih 10 kilometara (+ -) sve do Donje Dubrave. Staza je pravi izazov za sve pustolove, osobito kada je riječ o rafting-spustu. Dakako, doživljajni turizam moguć je i za one „žešče entuzijaste“ koji slobodnog duha lutaju tim područjem. Sada je moguće preroniti i preplivati stazu za kojih 4 sata, a to se može već rano u proljeće ili kasno ujesen sa specijalnim neopren odijelima za ronjenje.


Čovjek stvarno stekne osjećaj da je u Amazoni. Svaki posjetitelj uživat će vožnjom uz sive obale Drave prekrivene šljunkom i pijeskom, kao i okolnim zelenilom, panjevima koji vire iz vode, vidjeti skrivene rukavce, osjetiti fućkanje ptica pčelarica u Donjevidovskom krugu, te ispuniti svoja pluća obiljem kisika. Nedostaje izletište, ali budući da je HEP nepredvidiv, ostaje sve onako kako jest.


Pogledajte video o školskim praznicima u Svetoj Mariji, osjetite čari jedinih pra-ostataka Drave koji su preostali u Međimurju, a koji podsjećaju na ono što je nekad teklo tim prostorima. Uputite se u avanturu na jedan moderan način“, napisao je Damir Kolarek.


 


 


image12_398055   image10_691448  image8_373966   image3_309131   image4_623652   image2_694767   image6_740317   image1_885491  image5_367220   a2_710996Priloženi video


NATRAG

Oglasna ploča


Prodaje se kuća u Svetoj Mariji
3. 3. tra '18.
OGLASNA PLOČA - ARHIVA

Anketa

Koliko često posjećujete ovu stranicu?
  Redovito

  Često

  Rijetko