Novosti

Svetomarska čipka prelazi hrvatske granice - Općina Sveta Marija

Svetomarska čipka prelazi hrvatske granice15.2.2016.


U mađarskom gradu Mohaču se godinama održava neka od tematskih izložbi, a povodom Pohoda buša u Mohaču.Ovu su tradiciju Šokci utemeljili u Mohaču, a s vremenom je postala prepoznatljiv znak mohačkog identiteta, neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Dok je u drugim krajevima tradicija gotovo iščezla, u Mohaču je postajala sve prihvatljivija, da bi 2009. bila upisana naUNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a 2013. postaje HUNGARIKUM, odnosno „proizvod” tipičan samo za Mađarsku.


Glavni cilj ovog običaja koji protjeruje zimu i dočekuje proljeće bio je obnova prirode. Željeli su postići što brži odlazak zime, raznih bolesti i zla, te brži dolazak proljeća i što plodniju godinu. Figura napravljena od drveta, ‘drveni Mato’, simbolizirala je upravo plodnost.


Mohački Šokci povezuju povijest buša s jednom pričom.


Njihovi preci su za vrijeme osmanske vladavine pobjegli od Turaka u nekadašnje močvarne šume na drugu stranu Dunava. Poslije puno godina, dobivši znak i upute, obukli su se u zastrašujuće buše i jedne maglovite zore u veljači, prešli suDunav čamcima te udarajući u svoje klepetuše, vrteći čegrtaljke i glasno trubeći u svoje trube navalili su na turski tabor. Turci, naglo se probudivši iz sna i vidjevši ta divlja čudna stvorenja, pomislili su da su ih napali sami vragovi te su pobjegli iz Mohača ostavivši sve iza sebe.


Povodom toga Muzej Mohača organizira neku tematsku izložbu. Ove godine je to bila Svetomarska čipka Izložba je održana 6. i 7. veljače, a pored čipke na izložbi su bili predstavljeni nošnje naroda koji žive ili su živjeli u Mohaču. To su Židovi, Srbi, Muslimani, Slovenci, Nijemci i najviše Hrvata.


Oni su katolički Bošnjaci, Bunjevci, podravski Hrvati, podunavski odnosno Racki Hrvati, gradiščanski Hrvati, pomurski Hrvati, Šokci, šomođski/balatonski Hrvati


Domaći čipkaricama Svete Marije je bio direktor muzeja u Mohaču Ferkov Jakab. Izložbu je posjetila i konzulica RH u Mađarskoj Vesna Haluga koja je bila i inicijator da se svetomarska čipka predstavi u Mohaču. – Ona stvarno odlično odrađuje svoj posao i svi je hvale -rekla nam je općinska načelnica Svete Marije Đurđica Slamek.


Općina Sveta Marija poklonila je muzeju poculjicu, a konzulici i direktoru muzeja Jakopićevo vino na kojem je detalj svetomarske čipke.


– U Mohaču su bile čipkarice Gordana Hunjadi i Slava Mustač teMarija Frančić i ja. Sve smo po prvi puta i osobno prezentirale svetomarsku čipku na odjeći. Čipkaricama je košulje financirala Općina, dok smo Marija i ja to uradile same. Imamo i poklon vrećice s balom i svetomarskom čipkom. Eto, radim koliko mogu na njezinoj prezentaciji- ispričala nam je načelnica Slamek i napomenula kako je na jednoj fotografiji reklamna-poklon vrećica čipkarica, a u ruci je drži direktor muzeja.


100-5034_761893   100-5023_292492   100-5035-1_811464   imag0027_390844


Izvor: http://emedjimurje.rtl.hr/


NATRAG

Oglasna ploča


Prodaje se kuća u Svetoj Mariji
3. 3. tra '18.
OGLASNA PLOČA - ARHIVA

Anketa

Koliko često posjećujete ovu stranicu?
  Redovito

  Često

  Rijetko