Novosti

Više od 250.000 Europljana pozvalo Europsku komisiju da radikalno reformira poljoprivredu EU - Općina Sveta Marija

Više od 250.000 Europljana pozvalo Europsku komisiju da radikalno reformira poljoprivredu EU3.5.2017.


Kampanja koju su četiri tjedna provodili WWF, Birdlife i EEB je završena. Sada je na Europskoj komisiji da objasni četvrtini milijuna stanovnika Europe ako ne namjerava promijeniti poljoprivredu EU.


 Zagreb – Danas je Europska komisija dobila jasnu i snažnu poruku: poljoprivredna politika EU mora se radikalno promijeniti. To je ono što je 258.708 građana i više od 600 organizacija civilnog društva i poduzeća poručilo Komisiji putem najvećeg javnog savjetovanja EU o poljoprivrednoj politici zatvorenog jučer u ponoć.


 Veliku mobilizaciju stvorila je kampanja Zemlja od koje živimo koju su pokrenuli WWF, Birdlife i Europski ured za zaštitu okoliša (EEB), pozivajući na poljoprivrednu politiku EU koja će štititi našu klimu i okoliš, biti dobra za poljoprivrednike i potrošače te doprinositi zdravoj i održivoj proizvodnji hrane. U četiri tjedna u kampanju se uključilo više od 250.000 ljudi iz cijele Europe, 600 tvrtki i organizacija koje predstavljaju potrošače, sektor prehrane, dobavljače pitke vode i one koji promiču zaštitu okoliša, razvoj, zdravlje i dobrobit životinja.


 Jabier Ruiz, stručnjak za poljoprivredu i održive sustave hrane u WWF-ovom Uredu za europsku politiku, rekao je: „Poruka je jasna: Europljani se brinu o uzgoju životinja, hrani i prirodi i ne žele da se njihova hrana proizvodi na štetu prirode. Oni žele da se njihov javni novac ulaže u drukčiji poljoprivredni model koji služi održivim poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama i ne uništava naše ograničene prirodne resurse i vrste. Vidjet ćemo hoće li Europska komisija biti na nivou svog mandata i donijeti novu politiku koja će podržati istinsko održivi sustav hrane i uzgoja u budućnosti.“


 Zajednička poljoprivredna politika EU (ZPP), koja troši gotovo 40% proračuna EU, glavni je pokretač neodržive poljoprivrede u Europi, jer nastavlja poticati proizvodnju industrijske hrane koja uzrokuje degradaciju okoliša. Neodrživa poljoprivreda je glavni razlog gubitka biološke raznolikosti u Europi, uzrokujući nestajanje vrsta poput ptica i pčela. Naša ruralna područja izgubila su više od 58%  seoskih ptica, a 24% europskih bumbara prijeti izumiranje, što će prouzrokovati i velike ekonomske gubitke. ZPP također ne rješava potrebe ruralnih područja: između 2007. i 2013. godine izgubljeno je oko 20% radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru, uz sve veći broj malih poljoprivrednika koji su izbačeni iz poslovanja.


 „Zajednička poljoprivredna politika je najstarija ali i najkontroverznija zajednička politika EU koja se pokazala kao sasvim neučinkovita. Doprinos hrvatskih građana koji su sudjelovali u kampanji ‘Zemlja od koje živimo’ je značajan i drago mi je da su pokazali da razmišljaju o budućnosti naše prirode, opstanku vrsta bez kojih nam je život nezamisliv, o zdravlju i dakako hrani i okusima voća i povrća koji danas nisu ni nalik onima iz djetinjstva“, ističe Martin Šolar, direktor WWF Adrije.


 Očekuje se kako će Europska komisija objaviti rezultate javnog savjetovanja na konferenciji u Bruxellesu 7. srpnja, dok bi stav o budućnosti ZPP-a trebao biti poznat do kraja 2017. Nova zajednička poljoprivredna politika EU treba se u svim državama članicama uvažiti do 2021. godine.


 Kampanju Living Land (Zemlja od koje živimo) pokrenuli su BirdLife Europe & Central Asia, Europski ured za zaštitu okoliša (EEB) i WWF. Organizacije koje su se pridružile kampanji slažu se da nova poljoprivredna politika EU mora biti:  • Poštena – za poljoprivrednike i ruralne zajednice.

  • Ekološki održiva – za čisti zrak i vodu, zdravo tlo i bogat biljni i životinjski svijet.

  • Zdrava - za dobru hranu i dobrobit svih ljudi.

  • Globalno odgovorna – za klimu planeta i održivi razvoj širom svijeta.


U sklopu kampanje WWF je organizirao okrugli stol „Zemlja od koje živimo“ – http://adria.panda.org/vijesti/?298890/Vie-od-150-tisua-ljudi-potie-promjenu-Zajednike-poljoprivredne-politike


Filmove korištene u kampanji „Zemlja od koje živimo“ na hrvatskom jeziku možete preuzeti na Youtube kanalu WWF Adrije.


Za više informacija:


Petra Boić Petrač, voditeljica odjela komunikacija u WWF Adriji, mob. +385 91 2905 976, e-mail: ppetrac@wwfadria.org


living_landliving_land1living_land2


03052017 WWF PR_Preko 250.000 Europljana pozvalo Europsku komisiju da radikalno reformira poljoprivredu EU


NATRAG

Oglasna ploča


Prodaje se kuća u Svetoj Mariji
3. 3. tra '18.
OGLASNA PLOČA - ARHIVA

Anketa

Koliko često posjećujete ovu stranicu?
  Redovito

  Često

  Rijetko