Novosti

banner7 banner7 banner8 banner9 banner10 banner10 banner11 banner12 banner13 banner14 banner14 banner15 banner16 banner16 banner19 banner17 banner18 banner18 banner20 banner21 banner22 banner23 banner24 banner25 banner26 banner27 banner28 banner28 banner28 banner28 banner29 banner29
Otvorena mjera 6.1. – 50.000 EUR za mlade poljoprivrednike - Općina Sveta Marija

Otvorena mjera 6.1. – 50.000 EUR za mlade poljoprivrednike12.10.2015.


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za podmjeru 6.1. »Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima«. Na raspolaganju je ukupno 10 milijuna EUR, što znači da će 200 mladih poljoprivrednika dobiti potporu od fiksnih 50.000 EUR za svoje projekte.


Tko su mladi poljoprivrednici?


Korisnici su mladi poljoprivrednici, koji su u trenutku prijave stariji od 18 i mlađi od 40 godina, a koji prijavljuju projekt za poljoprivredno gospodarstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 EUR-a. Mladi poljoprivrednik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava kao nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva u trenutku prijave projekta, a najkasnije pri podnošenju Zahtjeva za isplatu prve rate odnosno najkasnije devet mjeseci od dodjele odluke o dodjeli sredstava. Mladi poljoprivrednik koji podnosi projekt za trgovačko društvo registrirano za obavljanje poljoprivredne djelatnosti ili zadrugu registriranu za obavljanje poljoprivredne djelatnosti mora biti upisan kao nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva u trenutku prijave projekta. Mladi poljoprivrednik koji podnosi projekt za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili obrt može biti upisan kao nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva najkasnije pri podnošenju Zahtjeva za isplatu prve rate.


Prihvatljivi troškovi


– kupnja domaćih životinja, sjemena i sadnog materijala


– kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu


– podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih nasada; uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje


– građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe


– kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta


– kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme


Izrada projektne dokumentacije prihvatljiv je trošak, a dozvoljena je i kupnja rabljene mehanizacije, strojeva i opreme od fizičkih i pravnih osoba.


Obaveze mladih poljoprivrednika


Mladi poljoprivrednik je dužan najkasnije pri podnošenju Zahtjeva za isplatu treće rate potpore biti zaposlen na puno radno vrijeme u poljoprivrednom gospodarstvu za koje je ostvario potporu, te ne smije biti zaposlen u drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi.


Mladi poljoprivrednik je dužan ostati nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva i biti zaposlen na puno radno vrijeme za koje je ostvario potporu u podmjeri 6.1 najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore.


Prednost pri ocjenjivanju


Kriteriji odabira prvenstvo daju projektima koji se provode u područjima sa prirodnim ograničenjima (zatražite provjeru kod nas) te u sektoru voća, povrća i stočarstva. Navedeni kriteriji nose čak četvrtinu bodova. Većim brojem bodova ocjenit će se i vlasnici koji imaju stručnost i radno iskustvo u poljoprivredi, a zemlju imaju u vlasništvu. U slučaju da dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova prednost na listi imaju zahtjevi s ranijim vremenom podnošenja na natječaj.


Ovaj je natječaj vrlo specifičan zbog složenih uvjeta prihvatljivosti i pripreme projekta, stoga vam stojimo na raspolaganju za svako razjašnjenje potrebno za odluku o prijavi.


Projekti se zaprimaju do 23.12.2015., a mogu trajati tri godine.


NATRAG
banner1 banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6

Oglasna ploča


Prodaje se kuća sa vrtom u Donjem Mihaljevcu
19. tra '24.

Prodaje se kuća sa dvorištem
1. lis '23.

Prodaje se zemljište, voćnjak 813 m2 sa ...
25. tra '23.

Anketa

Anketa:
Koliko često posjećujete ovu stranicu?
  Redovito

  Često

  Rijetko

upis