Novosti

banner7 banner7 banner8 banner9 banner10 banner10 banner11 banner12 banner13 banner14 banner14 banner15 banner16 banner16 banner19 banner17 banner18 banner18 banner20 banner21 banner22 banner23 banner23 banner24 banner25 banner26 banner27 banner28 banner28 banner28 banner28 banner29 banner29
Paket pomoći za oporavak MSP-ova - Potiče se „zelena“ proizvodnja i digitalno poslovanje - Općina Sveta Marija

Paket pomoći za oporavak MSP-ova - Potiče se „zelena“ proizvodnja i digitalno poslovanje23.2.2021.


U najavi je dodjela bespovratnih potpora za ulaganje u proizvodne kapacitete, modernizaciju poslovanja i opremanje. Hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju će biti cca 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna, a novac dolazi iz paketa pomoći za oporavak i koheziju europskih područja, tzv. REACT-EU fonda, što je financijski instrument nastao kao odgovor Europske unije na pandemiju COVID-19 virusa. Za očekivati je da će ovo biti jedini natječaj takve vrste u 2021. godini, a objava se očekuje u svibnju/lipnju.


Prihvatljivi prijavitelji


S obzirom da je namjenom, svrhom i strukturom ovaj natječaj svojevrsni nasljednik dvaju natječaja, Kompetentnost i razvoj iz 2016. godine i Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta iz 2018. godine, očekuju se slični uvjeti prihvatljivosti - mikro, mali ili srednji poduzetnici (do 249 zaposlenih), registrirani za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje godinu dana te s minimalno jednim zaposlenim. U prethodnim natječajima prihvatljive su bile prvenstveno prerađivačka industrija i IT sektor, a intenzitet potpore bio je 45% za mikro i mala poduzeća te 35% za srednja poduzeća.


Ostaje otvoreno pitanje hoće li poduzetnici iz Sisačko-moslavačke županije dobiti viši intenzitet potpore i na koji će način to biti regulirano.   


Prihvatljivi troškovi


Podsjetimo, u dosadašnjim natječajima prihvatljiva su bila ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, posebice kroz izgradnju, odnosno rekonstrukciju proizvodno-poslovnih prostora te opremanje poduzeća strojevima, opremom i alatima. U ovogodišnjem natječaju posebno će se poticati projekti koji će uključivati i tzv. „zelenu“ i digitalnu komponentu.


Najveći izazov natječaja


Još uvijek nije poznato kako će se pristupiti organizaciji prijava. Na raspolaganju su dvije opcije. U modalitetu trajnog poziva (pogrešno u medijima nazvan i „najbrži prst“) natječaj je otvoren duže vrijeme, projekti se zaprimaju i obrađuju, a natječaj se zatvara kad se potroše sva sredstva. Prijavitelji u trajnom pozivu moraju osigurati određeni minimalan broj bodova (najčešće 70%). S obzirom na neuravnotežen odnos ponude i potražnje na pojedinim prošlim natječajima, ovakav način prijave rezultirao je zatvaranjem nekoliko minuta nakon početka prijava i izazvao negodovanja.


Modalitet privremenog poziva otvoren je kraće vrijeme (najčešće mjesec ili dva) i, tek nakon isteka roka za prijavu, u obradu se istovremeno upućuju svi projekti. Po završetku ocjenjivanja, sredstva dobivaju oni sa najvećim brojem bodova. Navedeni sustav smatra se pravednijim, ali značajnije iscrpljuje kapacitete nadležnih institucija i produžuje rokove ocjenjivanja s obzirom na žalbe koje se pojavljuju nakon objave rezultata natječaja.


Pravovremeno započnite s pripremom projekta


Poruka je ovo posebno novim prijaviteljima jer dio poduzetnika, koji svoje projekte iz nekog razloga nisu stigli prijaviti na prethodni natječaj, objavu ovog natječaja čekaju u niskom startu (s već isplaniranim ulaganjima). Ako je suditi po prosječnoj vrijednosti odobrene potpore po projektu u prethodnim natječajima, a koja je iznosila oko 4 milijuna kuna, nova omotnica bit će dostatna za oko 375 projekata. Stoga poduzetnici koji svoje investicije žele sufinancirati bespovratnom potporom nemaju mnogo vremena za neodlučnost.


Natječaj se očekuje u II. kvartalu 2021. godine.


Više informacija o natječajima možete pronaći ovdje ili nas možete kontaktirati na brojeve telefona 01 5806 307 i 01 5806 308.


Za dodatne informacije te kvalitetnu i pravovremenu pripremu projekata, već 10 godina, stojimo vam na raspolaganju.


Robert Ravenšćak, mag. oec.


Vaš savjetnik


www.ravecon.hr / www.eufondovi.hr


Detaljnije: http://eufondovi.hr/index.php?option=com_acymailing&ctrl=archive&task=view&mailid=225&key=lrVRFIEH&subid=36468-UkMicZkaIQFLba&tmpl=component


 • NATRAG
  banner1 banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6

  Oglasna ploča


  Prodaje se kuća sa vrtom u Donjem Mihaljevcu
  19. tra '24.

  Prodaje se kuća sa dvorištem
  1. lis '23.

  Prodaje se zemljište, voćnjak 813 m2 sa ...
  25. tra '23.

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često posjećujete ovu stranicu?
    Redovito

    Često

    Rijetko

  upis