Novosti

banner7 banner7 banner8 banner9 banner10 banner10 banner11 banner12 banner13 banner14 banner14 banner15 banner16 banner16 banner19 banner17 banner18 banner18 banner20 banner21 banner22 banner23 banner23 banner24 banner25 banner26 banner27 banner28 banner28 banner28 banner28 banner29 banner29
Obavijest o pravilima ponašanja prilikom spusteva rijekom Dravom s ciljem očuvanja ptica sprudova - Općina Sveta Marija

Obavijest o pravilima ponašanja prilikom spusteva rijekom Dravom s ciljem očuvanja ptica sprudova19.11.2021.


Poštovani,


rijeka Drava u Regionalnom parku Mura-Drava tvori niz vrijednih staništa, među kojima su i sprudovi te riječni otoci sa svojom karakterističnom bioraznolikošću. Vrste ptica kao što su kulik sljepčić i mala čigra gnijezde na dravskim sprudovima od sredine travnja do kraja srpnja.


Rijeka Drava u svojem donjem toku u Međimurju (od Svete Marije do Donje Dubrave) sve se više koristi u turističke i rekreativne svrhe u vidu organiziranja različitih tipova plovidbe (spustova, raftinga i sl.) koji uključuju i povremeno pristajanje na okolnim sprudovima te niz drugih popratnih aktivnosti (šetnja, kupanje, loženje vatre, sport, šetnja pasa). Prilikom toga postoji velika opasnost od uznemiravanja ptica sprudova u vrijeme gniježđenja te uništavanja njihovih jaja, mladih pa i samih staništa.


Stoga je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u listopadu 2021. postavila dvije info-table, jednu na početnom (Sveta Marija: 517943, 5131204), a drugu na završnom dijelu spusta (Donja Dubrava: 523854, 5129987) donjim tokom Drave u Međimurju. Na početnoj točki spusta u Svetoj Mariji postavljena je info-tabla naziva Ne ostavljaj trag / Leave no trace na kojoj se posebno ističe kako je potrebno izbjegavati hodanje po šljunčanim i pješčanim sprudovima tijekom sezone gniježđenja ptica sprudova, što znači od sredine travnja do kraja srpnja. Osim toga, navedene su i druge preporuke Kako ne ostaviti trag u prirodi (npr. ne uništavati vegetaciju riječnih otoka i obala, biti oprezan s vatrom na otvorenom, prikupiti i pokupiti smeće i sl.).


Apeliramo na sve organizatore i provoditelje spusteva, rekreativce i ostale korisnike ovog prostora da se pridržavaju navedenih uputa te da na iste upućuju i sve svoje korisnike spusteva, neposredno prije samog početka plovidbe.


U cilju nam je da zajedničkim djelovanjem pomognemo opstanku ugroženih ptica sprudova i očuvanju vrijednih staništa rijeke Drave!


U prilogu se nalaze fotografije info-tabli u Svetoj Mariji i Donjoj Dubravi.


Također, pozivamo Vas da nam dojavite svoja viđenja ptica sprudova, ali i ostalih zanimljivih vrsta na koje nailazite tijekom plovidbe, putem obrasca Dojava o opažanju vrste koji se nalazi na web stranici Međimurske prirode (https://www.medjimurska-priroda.info/strucna-sluzba/dojava-o-opazanju-vrste/).


Zahvaljujemo na suradnji!


Sara Kočiš, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode
Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode
Trg međimurske prirode 1, Križovec
40315 Mursko Središće
040/866-297


 • NATRAG
  banner1 banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6

  Oglasna ploča


  Prodaje se kuća sa vrtom u Donjem Mihaljevcu
  19. tra '24.

  Prodaje se kuća sa dvorištem
  1. lis '23.

  Prodaje se zemljište, voćnjak 813 m2 sa ...
  25. tra '23.

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često posjećujete ovu stranicu?
    Redovito

    Često

    Rijetko

  upis