Novosti

banner7 banner7 banner8 banner9 banner10 banner10 banner11 banner12 banner13 banner14 banner14 banner15 banner16 banner16 banner19 banner17 banner18 banner18 banner20 banner21 banner22 banner23 banner24 banner25 banner26 banner27 banner28 banner28 banner28 banner28 banner29 banner29
Zanimljiva jesen s mnoštvom aktivnosti u Dječjem vrtiću "Kockavica" u Svetoj Mariji! - Općina Sveta Marija

Zanimljiva jesen s mnoštvom aktivnosti u Dječjem vrtiću "Kockavica" u Svetoj Mariji!28.10.2023.


U Dječjem vrtiću „Kockavica“ u Svetoj Mariji, tijekom ove jeseni, posljednjih mjesec dana, održano je mnoštvo zanimljivih aktivnosti koje su za djecu bile i korisne i zabavne.


Sve je započelo događajima povodom obilježavanja Dana kruha. Djeca su s odgojiteljicama posjetila obitelj Košak u Svetoj Mariji, gdje su vidjeli kako se zrna pšenice i kukuruza pretvaraju u brašno, od kojeg se radi kruh, a također su vidjeli buče od kojih dolaze sjemenke te probali kušali pečene bučine sjemenke i razne starinske kolače poput kružnjače i kolača od jesenskih plodova – bučinih sjemenki, lješnjaka, oraha…


Dani kruha obilježeni su i u vrtiću, gdje su djeca s odgojiteljicama pekla kruh sa sjemenkama i kolače, uživajući u okusima i mirisima svježe pečenih domaćih pekarskih proizvoda uz druženje na balama sjena, baš kao što je bilo nekad.


Uz slavljenje kruha, plodova jeseni i tradicije, djeca su se zapitala i kako su se nekad igrali njihovi vršnjaci. Odgovor na to rado im je dao Miljenko Kanižaj, nekadašnji dugogodišnji predsjednik KUD-a Ivan Mustač Kantor iz Svete Marije, koji je u vrtić donio razne igračke iz prošlosti i pokazao kako su se djeca nekad igrala: krpenom loptom, lukom i strijelom, bacanjem potkove, igre s kotačima i dr.


Zahvaljujući njegovom angažmanu i puno truda te vremenu koje je proveo u igri starinskim igračkama s djecom, izvrsno im je predočio kako su se djeca nekad zabavljala, a starinske igračke ostavio im je za igru još neko vrijeme u vrtiću.


– Zahvaljujemo Miljenku Kanižaju na suradnji i ugodnom provedenom vremenu za dobrobit djece – zahvalila mu je ravnateljica DV-a „Kockavica“ Maja Jambrešić.


Kako bi djeca svoja nova znanja i veselje podijelila s roditeljima, u vrtiću je organizirana i „Jesenska svečanost“ kroz druženje i zajedničke igre roditelja i djece te pečenje kestena.


Sve ove aktivnosti probudile su u mališanima sve veći interes za prošlost i tradicijske običaje, pa su Tamara Hobor i Antonija Kanižaj unutar DV-a „Kockavica“ osnovale i Malu folklornu skupinu, u kojoj mališani uživaju u plesovima našeg zavičaja. U tome su, zaključile su voditeljice te skupine, toliko dobri da su već spremni i za svoj prvi nastup te su ih prijavile na „Smotru malog folklora“ koja će se u studenome održati u Maloj Subotici. Bravo!


 • NATRAG
  banner1 banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6

  Oglasna ploča


  Prodaje se kuća sa vrtom u Donjem Mihaljevcu
  19. tra '24.

  Prodaje se kuća sa dvorištem
  1. lis '23.

  Prodaje se zemljište, voćnjak 813 m2 sa ...
  25. tra '23.

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često posjećujete ovu stranicu?
    Redovito

    Često

    Rijetko

  upis