Novosti

banner7 banner7 banner8 banner9 banner10 banner10 banner11 banner12 banner13 banner14 banner14 banner15 banner16 banner16 banner19 banner17 banner18 banner18 banner20 banner21 banner22 banner23 banner24 banner25 banner26 banner27 banner28 banner28 banner28 banner28 banner29 banner29
"Djeca kao potrošači" u osnovnoj školi Svete Marija - Općina Sveta Marija

"Djeca kao potrošači" u osnovnoj školi Svete Marija21.11.2023.


Radionica Djeca kao potrošači održana je u petak 17. studenog  u Osnovnoj školi Sveta Marija. Učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Sveta Marija i PŠ  Donji Mihaljevec učili su što je novac, kako kupovati te kako planirati kupnju prehrambenih namirnica.


Učenici su vrlo aktivno sudjelovali i iznosili svoja iskustva prilikom kupnje. Pokazalo se da većina obitelji kupnju prehrambenih namirnica planira unaprijed, da aktivno prate popuste i akcije te koriste letke i tiskani materijal za prikupljanje informacija o cijenama i usporedbu proizvoda te da su navedene aktivnosti uključena i djeca.


 Kako u trgovini  birati voće i povrće da bi se adekvatno i ekonomično kupovalo i zašto je dobro odabrati voće i povrće koje nije savršenog oblika govorile su izvoditeljice projekta Gordana Lukić i Sanja Keretić. Djeca su naučila da odabirom jabuka, krušaka i drugog voća koje je zdravo i ispravno ali ima pokoju kvrgu, pjegicu ili udubljenje utječemo na smanjenje bacanja hrane koja se prodaje jer potrošači najčešće biraju proizvode savršenog  oblika. Kvrgave mrkve, krumpiri, nepravilne paprike i drugo povrće jednako su ukusni i zdravi za konzumaciju, a kupnjom takvih proizvoda pomažemo u smanjenju sirovima i preparata korištenih u proizvodnji hrane.


Ako se dogodi da pripremimo više hrane nego što je potrebno za obrok obitelji, kako ju ispravno očuvati, kako ostatke uključiti u novi obrok te kako iskoristiti voće i povrće koje više  nije privlačno za konzumaciju u svježem obliku, naučilo se na radionici. Učenici su iznosili iskustva iz svojih obitelji te smo čuli kako se pripremaju valjušci od ostataka pire krumpira, kao se ostaci kruha i peciva koriste za pripremu kolača ili mrvica za paniranje, kako od prezrelih banana pripremiti kruh od banana i mnoge druge praktične primjene ostataka hrane.


Govorilo se i o uzgoju hrane kod kuće, spremanju slatke i slane zimnice kako bi se hrana što duže očuvala i smanjila potreba za kupovanjem.


Drugi je dio radionice bio posvećen digitalnim tehnologijama i sigurnosti. Učenici su ispunjavali anketu Pomozi mi razumjeti zašto su ti mobitel i internet toliko važni kako bi analizom odgovora stekli uvid u navike korištenja mobilnih uređaja i interneta kod djece.


Govorilo se o sigurnosti korištenja interneta, roditeljskom nadzoru, ali ali i opasnostima koje vrebaju s društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju te potrebi da u slučaju čudnih ili uznemirujućih poruka odmah obavijeste roditelje ili učitelje.


Radionica je dio aktivnosti na projektu Djeca kako potrošači koji provodi i Društvo potrošača Međimurja u partnerstvu s Varaždinskim potrošačem i financirana je sredstvima Općine Sveta Marija.


 • NATRAG
  banner1 banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6

  Oglasna ploča


  Prodaje se kuća sa vrtom u Donjem Mihaljevcu
  19. tra '24.

  Prodaje se kuća sa dvorištem
  1. lis '23.

  Prodaje se zemljište, voćnjak 813 m2 sa ...
  25. tra '23.

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često posjećujete ovu stranicu?
    Redovito

    Često

    Rijetko

  upis